TEM Čatež se je letos med drugim uvrstil med finaliste izbora Tovarna leta, lani pa so Jereb Budja arhitekti (člani KCDM; več o njih spodaj) za njihovo novo poslovno stavbo, ki jo bodo prav tako predstavili v okviru obiska, dobili prešernovo nagrado.

Organiziran imamo avtobusni prevoz z odhodom iz Ilirske Bistrice ter možnim vstopom na Uncu in v Ljubljani.

Okviren program:

  • 12:00 Uvodni pozdrav: Andrej Bajuk, direktor TEM Čatež
  • 12:05 Predstavitev projekta KCDM, kaj je design management, leadership in netehnološko inoviranje: Mojca Mihailovič Škrinjar, vodja specialističnih usposabljanj in validacije KCDM (Design business svetovanje, Mojca Mihailovič-Škrinjar s.p.)
  • 12:30 Predstavitev podjetja TEM Čatež: Andrej Bajuk, direktor TEM Čatež
  • 13:00 Mreženje ob kavi
  • 13:15 Predstavitev arhitekturne rešitve in trajnostna arhitektura: Blaž Budja in Rok Jereb (Jereb Budja arhitekti)
  • 14:00 Ogled tovarne

Za udeležbo je obvezna prijava do 18. novembra prek spletnega obrazca.

Obisk pripravljamo skupaj s SPOT Svetovanje Primorsko-notranjske regije


Predstavitev podjetja Jereb in Budja arhitekti d.o.o.

Jereb in Budja arhitekti d.o.o. sta leta 2007 ustanovila diplomanta ljubljanske Fakultete za arhitekturo Rok Jereb (1975, Ljubljana) in Blaž Budja (1975, Kranj).

Arhitekti biroju ustvarjajo projekte, katerih poslanstvo je obvladovanje velikega in majhnega merila. Premišljena in detajlno dodelana arhitektura in urbanizem sta njihovi osnovni vodili pri izdelavi projektov, ki med merili in cilji v prvo vrsto postavljajo okolje, funkcionalnost arhitekturne stvaritve in odličnost odnosa z naročnikom. Za svoja dela so prejeli več arhitekturnih nagrad, med drugim Plečnikovo medaljo, Plečnikovo nagrado, zlati svinčnik za odlično realizacijo ter nominacijo za evropsko nagrado za arhitekturo Mies van der Rohe (nomination for the European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award) in nagrado Prešernovega sklada leta 2021 za projekta Materinski dom v Ljubljani in poslovna stavba TEM Čatež.

O projektu tovarne TEM Čatež

TEM Čatež je podjetje, ki temelji na odličnih medosebnih odnosih. Lastniki gradijo okolje, v katerem se dobro počutje posameznika oblikuje v celoto, ki se odraža v nadpovprečnih poslovnih dosežkih. Novo delovno okolje pa dokazuje, da je lahko tudi tovarna ambient po meri človeka. Betonska hala z vhodom v upravni del in s fasado iz pi-plošč je sama po sebi očarljiv paspartu zaključenega kompleksa. Stavba želi povabiti obiskovalca in veliki ustroj tovarne postaviti v merilo, ki ga posameznik v odnosu do okoliškega grajenega in naravnega okolja še zmore dojeti kot znosnega. 

Tovarna TEM Čatež je generator socialnega življenja celotnega hriba. Ne zgolj kot odličen zaposlovalec. Razmislek o tem, kako lahko arhitektura kroji medosebne odnose, je bil tukaj na prvem mestu. Na pobudo naročnika, da ne bo pomote. Vstopni trg med starim in novim delom je namenjen javnosti. Mladi se lahko v spremstvu staršev naučijo veščin parkiranja na sicer zasebnem parkirišču. Svet tovarne je ograjen, vendar nikdar zaklenjen.

Menzo podjetja so spremenili v restavracijo. Odprti prostor novega razstavišča je prazen. Z namenom. Četudi so to zgolj hodniki, so namenjeni zaposlenim. Druženju. Niso izgubljeni. In zgolj kvadratni metri.

avtorji: Blaž Budja, Rok Jereb in Nina Majoranc
avtor krajinske ureditve: dr. Dušan Stupar